Ενημέρωση για τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. για τη μουσική

Με αφορμή την καλοκαιρινή σεζόν, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τους πρόσφατους ελέγχους που διεξάγονται από την Ελληνική Αστυνομία σχετικά με τα δικαιώματα της μουσικής στις επιχειρήσεις.

Ως πάροχος μουσικής χωρίς δικαιώματα, θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε στις επόμενες γραμμές για τις πρακτικές που ακολουθούνται και για τους τρόπους που μπορείτε να προστατευτείτε από πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

Έχουμε ενημερωθεί ότι, εδώ και αρκετές ημέρες, κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους σε ολόκληρη την Eλληνική Eπικράτεια, για να διαπιστώσουν τη νομιμότητα της αναπαραγόμενης μουσικής στις επιχειρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, μας έχει αναφερθεί η χρήση του λογισμικού Shazam από τα αστυνομικά όργανα, για την αναγνώριση των μουσικών έργων.

Για τη χρήση ρεπερτορίου που εκπροσωπείται από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, όπως η Αυτοδιαχείριση, η ΕΔΕΜ και ο GEA (Grammo, Ερατώ, Απόλλων), είναι υποχρεωτική η λήψη άδειας δημόσιας εκτέλεσης από τους οργανισμούς αυτούς, πριν τη χρήση της μουσικής. Αν παίζετε τη μουσική τους, θα πρέπει να τους πληρώσετε.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η χρήση μουσικής από πλατφόρμες, όπως το Spotify, το YouTube και το iTunes, είναι νόμιμη μόνο σε στενό οικογενειακό περιβάλλον και όχι για τη δημόσια παρουσίαση μουσικών έργων σε επιχειρήσεις. Η χρήση τους σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται και από τους όρους χρήσης των ίδιων των υπηρεσιών, αλλά και από τον Νόμο. Το ίδιο ισχύει και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, είτε μέσω διαδικτύου, είτε από τα FM.

Εκτός από τις αμοιβές για τη δημόσια εκτέλεση, η αναπαραγωγή μουσικής από πηγές που προορίζονται για ατομική χρήση είναι παράνομη, αφού δεν έχουν καταβληθεί οι σχετικές αμοιβές για τα μηχανικά δικαιώματα της χρήσης των μουσικών έργων στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα άρθρα 65 επ. του Νόμου 2121/1993, προβλέπονται σημαντικές ποινικές και αστικές κυρώσεις για τη μη αδειοδοτημένη χρήση αυτού του είδους ρεπερτορίου. Ειδικά στο ποινικό κομμάτι, ο Nόμος προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή 2.900 – 15.000 ευρώ για τη μη αδειοδοτημένη χρήση της μουσικής και την παρουσίαση της σε τρίτους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με την από 24.6.2015 και με αριθμό πρωτοκόλλου 1507/15/1128241 πάγια Εγκύκλιο της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν απαιτείται η άδεια δημόσιας εκτέλεσης από εισπρακτικούς οργανισμούς δικαιωμάτων μουσικής, όταν παίζετε αποκλειστικά μουσική που δεν ανήκει σε αυτούς, όπως είναι η μουσική που προσφέρει η πλατφόρμα WAV.gr.

Στην εν λόγω εγκύκλιο, υπάρχει ειδική αναφορά στην παράγραφο 3, που αναφέρει τα εξής:

«Ακόμη κι αν ο χρήστης αναπαράγει ρεπερτόριο εταιρειών που δεν είναι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, δεν έχει την υποχρέωση κατοχής άδειας δημόσιας εκτέλεσης, συνεπώς δεν βεβαιώνεται η σχετική παράβαση».

Επίσης, θυμίζουμε ότι με τον Νόμο 4442/2016 έχει καταργηθεί η Άδεια Χρήσης και Λειτουργίας Μουσικής και Μουσικών Οργάνων από τον Δήμο της περιοχής σας και έχει αντικατασταθεί από την απλή ηλεκτρονική γνωστοποίηση. Όσοι διαθέτουν παλαιά άδεια χρήσης μουσικής αορίστου διάρκειας από τον Δήμο, αυτή συνεχίζει να ισχύει κανονικά. Να σημειωθεί ότι η άδεια χρήσης του οικείου Δήμου είναι διαφορετική από την άδεια δημόσιας εκτέλεσης που χορηγούν οι οργανισμοί, αφού η τελευταία αφορά αποκλειστικά τα μουσικά έργα που εκπροσωπούν.

Εάν επιθυμείτε να λάβετε την εγκύκλιο της Ελληνικής Αστυνομίας ή έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα δικαιώματα μουσικής, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να σας υποστηρίξουμε σε οποιοδήποτε θέμα προκύψει.

Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας https://www.wav.gr/help/

 

 


* Ιδιοκτήτρια εταιρεία της πλατφόρμας WAV.gr είναι η αμερικανική εταιρεία RadioPro LLC, κατασκευάστρια του μοντέλου εκτέλεσης μουσικών έργων με τεχνητή νοημοσύνη “AuralVerse” και μέλος του Ομίλου RadioPro. Την τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας στην Ελληνική Επικράτεια έχει αναλάβει η ΚοινΣΕπ Hellenic Solution.