Υπάρχει μουσική χωρίς δικαιώματα στην Ελλάδα;

Νόμιμη μουσική χωρίς δικαιώματα για ξενοδοχείο

Φυσικά και υπάρχει μουσική χωρίς δικαιώματα για επαγγελματική χρήση. Όμως, δεν είναι η μουσική με άδειες Creative Commons και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους επαγγελματίες.

Πολλοί πάροχοι μουσικής στην Ελλάδα, δρώντας συνήθως ως μεταπωλητές αναπαράγουν μουσική που έχει διανεμηθεί με τη χρήση αδειών Creative Commons (CC). Οι περισσότερες από αυτές τις άδειες απαγορεύουν τη χρήση σε επαγγελματικούς χώρους και οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από όποιον χρησιμοποιεί το ρεπερτόριό τους (υπάρχουν σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ακόμη και στην περίπτωση αδειών Creative Commons που επιτρέπουν την επαγγελματική χρήση, δημιουργούνται αμοιβές για τα συγγενικά δικαιώματα προς τους ΟΣΔ Ερατώ (τραγουδιστές) και Απόλλων (μουσικοί), οι οποίοι εισπράττουν μέσω του κοινού εισπρακτικού οργανισμού GEA (η πλήρης απάντηση του ΟΠΙ είναι διαθέσιμη σε όποιον επιθυμεί να λάβει γνώση).

Όταν λοιπόν ένας πάροχος σας υπόσχεται μουσική σε πολύ χαμηλή τιμή, πολλές φορές το κάνει γιατί η μουσική δεν είναι καν δική του. Συχνά, χρησιμοποιεί μουσική creative commons, για την οποία θα αναγκαστείτε να πληρώσετε αμοιβές, ακόμη κι αν οι δικαιούχοι δεν είναι μέλη των οργανισμών. Όταν λοιπόν θα χρειαστείτε τη βοήθειά του παρόχου, θα ανακαλύψετε ότι η βεβαίωση που έχετε λάβει δεν σας προσφέρει την παραμικρή εξασφάλιση.

Για το λόγο αυτό μεγάλοι πάροχοι έχουν σταματήσει την πώληση συνδρομών στην Ελλάδα, αλλά οι εγχώριοι έμποροι μουσικής συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, εισπράττουν αμοιβές και δίνουν δικής τους έμπνευσης, ψευδεπίγραφες βεβαιώσεις, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζουν οι ξένες εταιρείες!

Η πλέον νόμιμη λύση στην Ελλάδα, είναι αυτή του ρεπερτορίου που διανέμουμε μέσω του RadioPro.gr και του WAV.gr. Αυτές τις δύο πλατφόρμες ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία RadioPro LLC και την τεχνική υποστήριξη παρέχει η ΚοινΣΕπ Hellenic Solution.

Στην περίπτωσή μας, οι δικαιούχοι έχουν αναθέσει τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους σε αλλοδαπούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Νόμου 4481/2017.

Στη μουσική που χρησιμοποιούμε:

α) οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί δεν εισπράττουν αμοιβές εντός της Ελληνικής Επικράτειας για τα πνευματικά δικαιώματα,

β) δεν υπάρχουν μουσικοί και τραγουδιστές κατά την ηχογράφηση των μουσικών έργων (η εκτέλεση γίνεται με το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης AuralVerse)

γ) οι παραγωγοί έχουν παραιτηθεί από το σχετικό δικαίωμα, με συνέπεια να μη δημιουργείται η υποχρέωση καταβολής αμοιβών για τα συγγενικά δικαιώματα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη περίπτωση νόμιμης μουσικής που να μπορεί να αναπαραχθεί δημόσια, δίχως να δημιουργείται η υποχρέωση καταβολής αμοιβής σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

Είτε λοιπόν παίζετε αποκλειστικά τη μουσική μας χωρίς δικαιώματα προς εισπρακτικούς οργανισμούς, είτε θα αναγκαστείτε να πληρώσετε δύο ή περισσότερους εισπρακτικούς οργανισμούς.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Χωρίς την παραμικρή υποχρέωση, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας εξειδικευμένος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας την ώρα που εσείς επιθυμείτε, για να σας προσφέρει ιδέες και προτάσεις γύρω από τη δημόσια εκτέλεση μουσικής στην επιχείρησή σας.

Φόρμα Προσφοράς